Hur man kan tjäna pengar på affiliateprogram

Att länkar som ger dig pengar via affiliateprogram har växt sig stora de senaste åren har blivit allt tydligare i princip överallt i bloggvärlden. Det kan handla om spelbolag som Svenska Casinopopulära Instagram-konton som marknadsför olika märken och varor och, såklart, branschspecifika bloggar som riktar sig till en särskild målgrupp. Vilken plattform du än har på nätet så går det att bygga upp en stadig inkomst genom att använda sig av så kallade affiliatelänkar. Vi kommer här gå igenom några av de sätt som det går att tjäna pengar på dessa länkar.

Viktigt är dock att komma ihåg att det inte är rikedom över en natt som gäller när det handlar om denna typ av länkning. Det gäller först och främst att ha en stadig besökarskara som är villig att ta dina råd och tips på allvar när det gäller deras konsumtion. Ibland räcker det med att någon klickar på länken du lagt ut, men oftast när det gäller affiliatelänkar så måste det faktiskt leda till ett köp innan du tjänar pengar på länkarna.

Hur fungerar länkarna?

Det är i grunden ett väldigt simpelt koncept som dessa affiliateprogram bygger på. Du som har en plattform eller ett samarbete med ett företag delar deras produkt antingen på din hemsida, blogg eller via sociala medier, eller så delar du helt enkelt ut dina tips till vänner och bekanta. Det kan till exempel handla om en bonus för att du värvar en ny kund till en viss hemsida, eller att du utnyttjar ett erbjudande som ger både dig och en kompis rabatt på en viss vara. Affiliateprogram kan se ganska olika ut, men i grunden handlar det faktiskt om att du delar ut erbjudanden du tror på och kan ställa dig bakom – och får betalt när ditt omdöme används av dina läsare.

Skriv omdömen för att få betalt

En vanlig variant, kanske främst när det kommer till bloggar och sociala medier, är att du får hem en produkt gratis och skriver därefter en recension om denna på din plattform. Viktigt att komma ihåg är att enligt nya regler måste du skriva ut att du gör detta i samarbete med företaget som tillverkar produkten eller erbjuden tjänsten, annars kan detta räknas som olaglig reklam. När du sedan beskrivit varan så lägger du en länk till en återförsäljare där dina läsare kan få tag på produkten. När de klickar på länken kan företaget se vad de gör när de väl har kommit in på sidan du länkat till. Dina pengar får du om läsarens besök leder till ett köp.

Välj dina samarbeten noggrant

Detta är en väldigt viktig sak, som kommer att avgöra om du behåller dina läsare efter att du har börjat med affiliatelänkar, eller om du kommer stöta bort din uppbyggda läsarkrets. Du kan inte gå in alltför hårt med denna typ av marknadsföring, eftersom det då kommer verka som att dina recensioner inte är ärliga. Om en person tycker om varenda pryl som kommer ut på marknaden – kan man då verkligen lita på dennes omdöme? Var ärlig med vilken typ av samarbeten du ingår, och vad du har för krav när det kommer till företagen vars länkar du använder. Ha gärna en FAQ redo att länka till så fort du gör ett inlägg med affiliateprogram, detta kan underlätta för dina läsare att förstå hur du tänker till denna typ av reklam och vilken inställning du har.